Lekki kompot z suszonych śliwek na zimę
- suszona śliwka
- 500 g
- wrzątek
- do zalania
- cukier
- 200 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
kork 1
Suszone śliwki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do słoików tak, by zajmowały połowę ich objętości. Zalewamy je do pełna wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
krok 2
Odsączamy wodę ze śliwek i przelewamy ją do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy, by uzyskać syrop. Gorącym płynem zalewamy śliwki w słoikach tak, by od góry pozostało 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Szybko zakręcamy.
kork 3
Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy słoiki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 5 minut.
kork 4
Słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP:
Kompot z suszonych śliwek można przed podaniem podgrzać z dodatkiem goździków i czerwonego wina. Stosunek kompotu do wina to mniej więcej 5:1. W smaku napój będzie przypominał grzane wino, ale będzie delikatniejszy.
TIP 2:
Z podanych składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 0,7 l