Kukbuk
Kukbuk

Krokiety z ziołowych naleśników z aromatycznym farszem mięsnym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 30 minut chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
8 porcji:
naleśniki:
mąka pszenna
1 szklanka
jajko
2 sztuki
mleko
1 szklanka
woda gazowana
pół szklanki
olej
2 łyżki
sól
duża szczypta
szpinak
duża garść
natka pietruszki
pół pęczka
farsz:
cebula
2 sztuki
boczek wędzony
100 g
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
mięso mielone z karkówki Dolina Dobra
300 g
olej do smażenia
sól
pieprz
sos:
pomidory w puszce
400 g
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
śmietana kremówka
pół szklanki
cukier
1 łyżeczka
starty parmezan
3 łyżki
starta mozzarella
3 łyżki
bazylia
kilka listków
suszone oregano
1 łyżeczka
sól
pieprz

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

W wysokim naczyniu miksujemy blenderem wszystkie składniki naleśników. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek tniemy na drobne kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na grubej tarce. Cebulę z boczkiem smażymy na odrobinie oleju na patelni – aż mięso się zrumieni. Dodajemy starte warzywa i smażymy kilka minut. Przekładamy do miski.

Krok 3

Na tej samej patelni smażymy mięso mielone z karkówki doprawione solą i pieprzem. Po usmażeniu mieszamy je z warzywami. Łączymy składniki farszu, lekko go studzimy. Porcję farszu nakładamy na każdy naleśnik, zawijamy jego boki, by nadać kształt roladki. Krokiety układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Pomidory z puszki łączymy w garnku z koncentratem – miksujemy blenderem i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy krokiety w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i mozzarellą. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół z termoobiegiem) około 25 minut, aż wierzch naleśników będzie chrupiący. Gotowe danie możemy posypać świeżą bazylią lub oregano.

Wypróbuj inne pomysły na naleśniki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk