Kukbuk
Kukbuk
Przepis na naleśniki z szynką i serem, pomysł na naleśniki na słono, pomysł na obiad dla dziecka (fot. Maciej Niemojewski)

Naleśniki z szynką i z serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Naleśniki:
mąka pszenna
80 g
mleko
120 ml
jajko "zerówka"
1 sztuka
woda gazowana
120 ml
masło klarowane rozpuszczone
25 ml
sól
szczypta
Sos:
majonez
4 łyżki
musztarda
1 łyżeczka
zielona cebulka
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżeczka
czosnek granulowany
szczypta
sól
szczypta
pieprz
szczypta
Dodatkowo:
ulubiona szynka
100 g
ser cheddar
100 g
mozzarella
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy. Gdy składniki się połączą, wbijamy jajko, mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę tak, aby ciasto nie było zbyt rzadkie i spływało powoli po łyżce. Na koniec dodajemy przestudzone masło klarowane oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na blat na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy majonez, musztardę, drobno posiekaną zieloną cebulkę (białą i zieloną część), sok z cytryny, szczyptę czosnku, soli i pieprzu. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos.

krok 3

Smażymy naleśniki. Na środek rozgrzanej patelni wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Gdy zaczną pojawiać się bąble, placek przewracamy i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji ciasta na małej patelni usmażymy 10 naleśników.

krok 4

Na placku rozsmarowujemy łyżkę sosu, układamy dowolną ilość szynki oraz sera cheddar i mozzarelli. Boki naleśnika zakładamy do góry i zwijamy placek w rulon. Tak przygotowane roladki podsmażamy na suchej patelni na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią z obu stron, a ser w środku się rozpuści. Podajemy na ciepło lub jako zimną przekąskę      razem z pozostałym sosem cebulowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk