Kukbuk
Kukbuk
Krem czosnkowy (fot. Maciek Niemojewski)

Krem czosnkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
czosnek
2 główki
mleko
50 ml
śmietanka 30%
50 ml
musztarda sarepska Kamis
1 łyżeczka
sól
do smaku
sok z cytryny
do smaku

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Czosnek obieramy, wrzucamy główki w całości do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotujemy minutę. Odcedzamy, przekładamy do zimnej wody. Zagotowujemy świeżą wodę i powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy. W końcu zagotowujemy czosnek w mleku ze śmietanką, po czym miksujemy na gładko. Doprawiamy musztardą, solą i sokiem z cytryny.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk