Kukbuk
Kukbuk
Cebulowy sos pieczeniowy (fot. Maciek Niemojewski)

Cebulowy sos pieczeniowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
duża cebula
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
seler korzeniowy
¼ sztuki
seler naciowy
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
pieprz w ziarnach
1 łyżeczka
liść laurowy
1 sztuka
woda
3 szklanki
sól
do smaku
musztarda sarepska Kamis
1 łyżka
masło
1 łyżeczka

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka i powoli smażymy w garnku, na oliwie, aż delikatnie się skarmelizuje (około 30 minut). Uważamy, by się nie przypaliła. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach: seler korzeniowy i naciowy, marchewkę, czosnek. Smażymy jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarna pieprzu, liść laurowy i smażymy jeszcze 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy około 30 minut, aż płyn w połowie odparuje. Odcedzamy, odciskając dokładnie warzywa z płynu. Doprawiamy solą. Przed podaniem dodajemy musztardę i masło i dokładnie mieszamy

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk