Kukbuk
Kukbuk
Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
cebula
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
mąka
opcjonalnie
brązowy cukier
szczypta
sól
do smaku
czosnek
1 ząbek
pieprz
do smaku
jajko "zerówka"
1-2 sztuki
płatki migdałowe
1 opakowanie

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Kalafior myjemy, dzielimy na kawałki i gotujemy na parze przez 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i  szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem brązowego cukru i soli. Ugotowane różyczki kalafiora rozdrabniamy za pomocą „ugniatacza” do ziemniaków. Odciskamy masę z nadmiaru wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i jajko. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać około dwie łyżki mąki.

krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Wbijamy do miski jajko i roztrzepujemy je widelcem. Z masy kalafiorowej formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w jajku oraz w płatkach migdałowych. Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 10 minut, a następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut.

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

więcej przepisów z kalafiorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk