Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?

Koktajl Grass Kopper
- niestarzony rum (najlepiej z Jamajki)
- 40 ml
- syrop cukrowy
- 20 ml
- śmietana 30%
- 20 ml
- spora garść świeżego koperku
Przepis i zdjęcie: materiały prasowe baru Rusty Rat
Krok 1
Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze wypełnionym kostkami lodu i zdecydowanie wstrząsamy. Przelewamy przez sitko, najlepiej do schłodzonego kieliszka koktajlowego, tak aby oddzielić drobinki lodu i koperku od gotowego napoju.
Grass Kopper przygotujecie w domu, a na inne zaskakujące koktajle (lub klasyki!) wpadnijcie do baru Rusty Rat przy Bogusławskiego 23 we Wrocławiu. Koktajlbar powstał pod nasypem kolejowym, w miejscu, do którego wcześniej nie zaglądali turyści ani mieszkańcy innych dzielnic Wrocławia. Dziś to miejsce tętni życiem. Goście wpadają tu na koktajle i najlepszy w mieście tatar.
Sprawdź też:
- Na mapie
Najlepsze koktajlbary w Warszawie - 10 miejsc na udany wieczór
Dokąd pójść w Warszawie na drinka? Koktajlbary w stolicy z powodzeniem mogą konkurować z tymi z całego świata. Oto sprawdzone miejsca – od klasyków po najgorętsze adresy ostatnich lat. Wybraliśmy najlepsze koktajlbary w Warszawie!
- Ludzie i inspiracje
Co zamiast alkoholu? 10 świetnych alternatyw, które są po prostu pyszne
Picie napojów bezalkoholowych przestało być tylko chwilową modą. Coraz więcej restauracji ma w ofercie mocktaile, a na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór produktów, które mają 0%. Sprawdzamy, co wybrać zamiast alkoholu – oto 10 alternatyw!
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak – przepis na nostalgiczny likier
Ajerkoniak, adwokat, advocaat, ajerlikier, eggnog – pod tymi nazwami kryje się słodki likier z jajek, cukru i brandy. Idealny jako dodatek do deserów (zwłaszcza lodów!) lub deser sam w sobie. Kojarzy się nieco z babciną spiżarką, ale może najwyższa pora sobie o nim przypomnieć?
- Ludzie i inspiracje
Trendy koktajlowe 2025 - co będziemy pić?
Wszyscy zawsze skupiają się tylko i wyłącznie na trendach kulinarnych, a tymczasem w koktajlowym świecie również sporo się dzieje. Wybraliśmy siedem trendów, które z pewnością zostaną z nami na dłużej.
- Ludzie i inspiracje
Mati Pichci w Epicurien – razem z marką Martini
O trendzie polegającym na świadomych wyborach i sztuce umiaru słyszymy od dłuższego czasu. W tę tendencję doskonale wpisują się koktajle NoLo (no alcohol, low alcohol). Jakość i pełnia smaku bezalkoholowych wermutów Martini stały się inspiracją dla Mateusza Sarnowskiego (Mati Pichci) do stworzenia wkładki do menu w restauracji Epicurien.
- ABC wina
Drinki z prosecco - 5 klasycznych koktajli
Prosecco można oczywiście pić solo, ale jest też bardzo fajnym składnikiem drinków. Poniżej 5 najbardziej znanych i lubianych połączeń. Te drinki z prosecco warto spróbować!
- Ludzie i inspiracje
Drinki na winie
Trzy przepisy, które znakomicie pogodzą wielbicieli wina i fanów koktajli.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
-
Mateusz Szuchnik: w podróży po barach świata
Uwielbiam odwiedzać najlepsze koktajlbary i restauracje. Podczas każdej podróży przyglądam się pracy barmanów, rozmawiam z nimi o regionalnych produktach i miejscowej scenie barowej – opowiada Mateusz Szuchnik. Jako ambasador marki Roku Gin najchętniej podróżuje do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nam zdradza sekrety japońskich koktajli i przepisy na jesienne koktajle.
-
4 najpopularniejsze włoskie drinki w Polsce
Od paru lat zamiast piwa w restauracyjnych i kawiarnianych ogródkach sączy się Aperol Spritz czy Negroni. Dlaczego?
- Na mapie
Najlepsze koktajlbary w Warszawie - 10 miejsc na udany wieczór
Dokąd pójść w Warszawie na drinka? Koktajlbary w stolicy z powodzeniem mogą konkurować z tymi z całego świata. Oto sprawdzone miejsca – od klasyków po najgorętsze adresy ostatnich lat. Wybraliśmy najlepsze koktajlbary w Warszawie!
- Ludzie i inspiracje
Co zamiast alkoholu? 10 świetnych alternatyw, które są po prostu pyszne
Picie napojów bezalkoholowych przestało być tylko chwilową modą. Coraz więcej restauracji ma w ofercie mocktaile, a na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór produktów, które mają 0%. Sprawdzamy, co wybrać zamiast alkoholu – oto 10 alternatyw!
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak – przepis na nostalgiczny likier
Ajerkoniak, adwokat, advocaat, ajerlikier, eggnog – pod tymi nazwami kryje się słodki likier z jajek, cukru i brandy. Idealny jako dodatek do deserów (zwłaszcza lodów!) lub deser sam w sobie. Kojarzy się nieco z babciną spiżarką, ale może najwyższa pora sobie o nim przypomnieć?
- Ludzie i inspiracje
Trendy koktajlowe 2025 - co będziemy pić?
Wszyscy zawsze skupiają się tylko i wyłącznie na trendach kulinarnych, a tymczasem w koktajlowym świecie również sporo się dzieje. Wybraliśmy siedem trendów, które z pewnością zostaną z nami na dłużej.
- Ludzie i inspiracje
Mati Pichci w Epicurien – razem z marką Martini
O trendzie polegającym na świadomych wyborach i sztuce umiaru słyszymy od dłuższego czasu. W tę tendencję doskonale wpisują się koktajle NoLo (no alcohol, low alcohol). Jakość i pełnia smaku bezalkoholowych wermutów Martini stały się inspiracją dla Mateusza Sarnowskiego (Mati Pichci) do stworzenia wkładki do menu w restauracji Epicurien.
- ABC wina
Drinki z prosecco - 5 klasycznych koktajli
Prosecco można oczywiście pić solo, ale jest też bardzo fajnym składnikiem drinków. Poniżej 5 najbardziej znanych i lubianych połączeń. Te drinki z prosecco warto spróbować!
- Ludzie i inspiracje
Drinki na winie
Trzy przepisy, które znakomicie pogodzą wielbicieli wina i fanów koktajli.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
-
Mateusz Szuchnik: w podróży po barach świata
Uwielbiam odwiedzać najlepsze koktajlbary i restauracje. Podczas każdej podróży przyglądam się pracy barmanów, rozmawiam z nimi o regionalnych produktach i miejscowej scenie barowej – opowiada Mateusz Szuchnik. Jako ambasador marki Roku Gin najchętniej podróżuje do Kraju Kwitnącej Wiśni. Nam zdradza sekrety japońskich koktajli i przepisy na jesienne koktajle.
-
4 najpopularniejsze włoskie drinki w Polsce
Od paru lat zamiast piwa w restauracyjnych i kawiarnianych ogródkach sączy się Aperol Spritz czy Negroni. Dlaczego?
- Ludzie i inspiracje
Wyjdź poza ramy: jesienne koktajle z ginem
Z ginu można wyczarować niezwykle oryginalne koktajle. Zwłaszcza jeśli ulubione sezonowe dodatki połączymy z kultowym London Dry Gin w szafirowej butelce. A później… zwizualizujemy te smaki!
- Ludzie i inspiracje
Czas na letnie drinki!
Ciepłe popołudnia i długie wieczory sprzyjają organizowaniu przyjęć w ogrodzie i wielogodzinnemu piknikowaniu. Miłe chwile z naturą i z przyjaciółmi przedłużamy, dodając botaniczne składniki do letnich drinków.
- Ludzie i inspiracje
Przepisy na świąteczne koktajle
W trakcie pospiesznych przygotowań czy po pełnym emocji wieczorze – w te święta warto znaleźć czas dla siebie i bliskich, zatrzymać się na moment i delektować chwilą.
- Ludzie i inspiracje
Zimowe rozgrzewające drinki
Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!
- Ludzie i inspiracje
Co podać do drinków? 3 idealne przekąski
Nie ma nic lepszego niż ciepły letni wieczór w miłym towarzystwie. Zwłaszcza spędzany przy orzeźwiającym drinku i doskonałych przekąskach. Co podać w wakacyjne wieczory?
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje
7 drinków na przyjęcie w domu
Toasty wznosimy nie tylko szampanem. Zobaczcie, jakimi drinkami zaskoczyć znajomych podczas imprez organizowanych w domu.
- Ludzie i inspiracje
Dzikie koktajle
Zachęceni obfitością kwitnących latem ziół i krzewów, z ciekawością spoglądamy na dziko rosnące rośliny jadalne – arcydzięgiel, dziki bez czarny czy czeremchę. A gdyby tak wykorzystać je w koktajlach?
- Ludzie i inspiracje
Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Kultura i wiedza
Aperitivo – więcej niż koktajl
Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?
-
Zamieszanie w kieliszku – o historii koktajli
Czasy świetności, prohibicja, recepturowe średniowiecze, słodkie napoje i smakowe substytuty. Losy koktajli są tak pomieszane jak ich oryginalne składniki, ustalone w XIX wieku. W słodko-wytrawną podróż ich tropem zabiera nas Hubert Olczak – współtwórca stołecznego koktajlbaru BackRoom i największy wielbiciel tych połączeń, którego mieliśmy okazję poznać, sącząc wspólnie Vesper Martini.
- Kultura i wiedza
Bitters, dry shake i stirowanie, czyli słownik slangu barmańskiego
Niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.