Kukbuk
Kukbuk
Klasyczny solony karmel z brązowego cukru, z masłem i ze śmietaną podany z lodami śmietankowymi (fot. Maciej Niemojewski)

Klasyczny sos karmelowy z dodatkiem soli morskiej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
karmel:
cukier brązowy
150 g
masło
40 g
śmietanka 36%
50 ml
sól morska
1 łyżeczka
do podania:
lody śmietankowe
150 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Średniej wielkości garnek z grubym dnem lub patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy cukier i równomiernie rozprowadzamy go po całym dnie. Podgrzewamy bez mieszania.

Klasyczny sos karmelowy z brązowego cukru z dodatkiem soli morskiej składniki (fot. Maciej Niemojewski)

krok 2

Gdy zauważymy, że krem karmelowy nabiera przy brzegach złotego koloru, potrząsamy delikatnie całym naczyniem, tak aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Następnie dodajemy masło, energicznie mieszamy i wlewamy ciepłą śmietankę. Cały czas obserwujemy karmel. Jeśli zacznie zmieniać kolor ze złotego na ciemnobrązowy i będzie odpowiednio gęsty, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy sól, mieszamy i wstawiamy naczynie do pojemnika z zimną wodą, aby zakończyć proces karmelizacji.

Jak zrobić domowy solony karmel z brązowym cukrem, z masłem i ze śmietanką (fot. Maciej Niemojewski)

krok 3

Gotowym kremem karmelowym polewamy ulubione lody. Resztę karmelu przelewamy do szklanego słoiczka i wstawiamy do lodówki. Będzie dobry nawet przez dwa tygodnie. Przed podaniem wystarczy go delikatnie podgrzać, aby nabrał bardziej płynnej konsystencji.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk