Kukbuk
Kukbuk

Kiszony arbuz z miodem, kwiatem kopru i chili

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się owoców
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
arbuz
1 kg
kwiat kopru suszony
1 łyżeczka
chili
1 łyżeczka
miód wielokwiatowy
4-5 łyżek
sól
20 g
woda
1 l

Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy zalewę. Na jeden litr zagotowanej wody, dorzucamy 20 gramów soli. Studzimy.

krok 2

Arbuza kroimy w kostkę o boku około 2 centymetrów. Przekładamy do słoika, dodajemy kwiat kopru oraz chili.

krok 3

Gdy zalewa będzie jeszcze ciepła, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Gotową, zalewamy owoce i odstawiamy w zaciemnione miejsce. Kiszonka będzie gotowa po około 4-5 dniach.

Przepisy na przetwory:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk