Kimchi z jarmużu
- Warzywa:
- jarmuż zielony lub bordowy
- 300 g
- sól
- 2 szczypty
- kalarepa
- ⅓ sztuki
- marchewka
- 1 duża sztuka
- rzodkiewka
- 5 sztuk
- dymka
- 1 pęczek
- Pasta:
- woda
- ½ szklanki
- mąka ryżowa
- 2 łyżki
- cukier
- 1 łyżka
- papryka gochu guaru
- ok. 7 łyżek
- czosnek
- 3 ząbki
- imbir
- ok. 3 cm kawałek
- sól
- szczypta
- sos sojowy
- 4 łyżki
Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde
Stylizacja: Irina Grishina
Zdjęcie: Rafał Meszka
krok 1
Jarmuż rwiemy na kawałki, myjemy, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
krok 2
Zagotowujemy wodę, wsypujemy mąkę ryżową – podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier, paprykę (dopasowujemy poziom ostrości do własnych preferencji), starte czosnek i imbir, sól, sos sojowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 3
Kalarepę i marchew obieramy, myjemy i kroimy wraz z rzodkiewką w cienkie słupki, dymkę rozdrabniamy. Jarmuż odciskamy z wody, płuczemy i osuszamy, łączymy z pastą i uciskamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika. Pamiętamy o odkręcaniu raz na dobę, by uwolnić gaz.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.