Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegański kimchi z jarmużu (fot. Rafał Meszka)

Kimchi z jarmużu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas kiszenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: przetwory
Warzywa:
jarmuż zielony lub bordowy
300 g
sól
2 szczypty
kalarepa
⅓ sztuki
marchewka
1 duża sztuka
rzodkiewka
5 sztuk
dymka
1 pęczek
Pasta:
woda
½ szklanki
mąka ryżowa
2 łyżki
cukier
1 łyżka
papryka gochu guaru
ok. 7 łyżek
czosnek
3 ząbki
imbir
ok. 3 cm kawałek
sól
szczypta
sos sojowy
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Jarmuż rwiemy na kawałki, myjemy, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.

krok 2

Zagotowujemy wodę, wsypujemy mąkę ryżową – podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier, paprykę (dopasowujemy poziom ostrości do własnych preferencji), starte czosnek i imbir, sól, sos sojowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

krok 3

Kalarepę i marchew obieramy, myjemy i kroimy wraz z rzodkiewką w cienkie słupki, dymkę rozdrabniamy. Jarmuż odciskamy z wody, płuczemy i osuszamy, łączymy z pastą i uciskamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika. Pamiętamy o odkręcaniu raz na dobę, by uwolnić gaz.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk