Kimchi z jarmużu
- Warzywa:
 - jarmuż zielony lub bordowy
 - 300 g
 - sól
 - 2 szczypty
 - kalarepa
 - ⅓ sztuki
 - marchewka
 - 1 duża sztuka
 - rzodkiewka
 - 5 sztuk
 - dymka
 - 1 pęczek
 - Pasta:
 - woda
 - ½ szklanki
 - mąka ryżowa
 - 2 łyżki
 - cukier
 - 1 łyżka
 - papryka gochu guaru
 - ok. 7 łyżek
 - czosnek
 - 3 ząbki
 - imbir
 - ok. 3 cm kawałek
 - sól
 - szczypta
 - sos sojowy
 - 4 łyżki
 
Przepis i przygotowanie: Adam Siedlecki / Leonardo Verde
Stylizacja: Irina Grishina
Zdjęcie: Rafał Meszka
krok 1
Jarmuż rwiemy na kawałki, myjemy, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
krok 2
Zagotowujemy wodę, wsypujemy mąkę ryżową – podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy cukier, paprykę (dopasowujemy poziom ostrości do własnych preferencji), starte czosnek i imbir, sól, sos sojowy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 3
Kalarepę i marchew obieramy, myjemy i kroimy wraz z rzodkiewką w cienkie słupki, dymkę rozdrabniamy. Jarmuż odciskamy z wody, płuczemy i osuszamy, łączymy z pastą i uciskamy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika. Pamiętamy o odkręcaniu raz na dobę, by uwolnić gaz.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również: 
-  Ludzie i inspiracje 

9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
 -  Kultura i wiedza 

(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
 -  Kultura i wiedza 

Jak zrobić kimchi? Przepis krok po kroku
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta. Kimchi jest pyszne i nie tak trudne do zrobienia jak może się wydawać. Oto nasz przepis na kimchi!
 
-  Ludzie i inspiracje 

9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
 -  Kultura i wiedza 

(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
 -  Kultura i wiedza 

Jak zrobić kimchi? Przepis krok po kroku
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta. Kimchi jest pyszne i nie tak trudne do zrobienia jak może się wydawać. Oto nasz przepis na kimchi!
 
Sprawdź nasze e-booki:
 
    NA NOWO
   
    19.90 zł
  
 
    NA ŚWIĘTA
   
    19.90 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Garden party”
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK "Natura odporności"
   
    0.00 zł
  
 
    E-book „Szlakami smaku. Polskie Marki Turystyczne”
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK "Czas świętowania"
   
    0.00 zł
  
 
    E-book Anna Dembska x KUKBUK „Smak słońca. Sezonowe przepisy, które pokochasz”
   
    39.00 zł
  
 
    Grecka uczta
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Piknik pod chmurką”
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Aperitivo”
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK "Na lepsze!"
   
    0.00 zł
  
 
    NA PIKNIKU
   
    19.90 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Jak smakuje Kalifornia?”
   
    0.00 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Garden party. Gra świateł i smaków”
   
    0.00 zł
  
 
    W ZACISZU
   
    19.90 zł
  
 
    E-book KUKBUK „Comfort food. Jedzenie, które przytula”
   
    0.00 zł
  
 
    Z LASU
   
    19.90 zł
  
 
    Lato pełne pary
   
    19.90 zł
  


