Kukbuk
Kukbuk
Gryczana kasza z jarmużem i grzybami

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
jarmuż
2 garście
oliwa
do smażenia i pieczenia
kasza gryczana
3/4 szklanki
bulion
1 kostka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
suszone grzyby
1 garść
sól
do smaku
pieprz
do smaku

krok 1

Przygotowujemy chipsy z jarmużu. Cały jarmuż myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze, równe kawałki, a grubsze łodygi odcinamy. Część na chipsy wkładamy do miski, solimy i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Jarmuż układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, by poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 7-10 min.

Uwaga! Jarmużu trzeba pilnować, ponieważ szybko się przypala. Gotowe chipsy są chrupkie, szeleszczące i mają piękny, zielony kolor.

krok 2

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wody. Po chwili wrzucamy do niej kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze przez około 18-20 minut, cały czas pilnując zawartości garnka. Kasza powinna być al dente.

krok 3

Podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej posiekane ząbki czosnku. Na koniec wrzucamy namoczone i posiekane wcześniej grzyby. Chwilę smażymy i dorzucamy sparzony wcześniej we wrzątku pozostały jarmuż. Solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze przez około 5 minut.

krok 4

Kiedy kasza będzie gotowa, odcedzamy ją i dodajemy na patelnię. Całość mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerze i dekorujemy przygotowanymi wcześniej chipsami z jarmużu.

Więcej przepisów z jarmużem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk