
Kasza gryczana z dynią
- olej roślinny
- 2 łyżki
- cynamon
- 1 łyżeczka
- kasza gryczana
- 100 g
- woda
- 1 szklanka
- sok i skórka z pomarańczy
- 1 sztuka
- dynia
- 1/2 szklanki
- granat
- 1/2 sztuki
- orzechy
- wedle uznania
- syrop klonowy
- do smaku
krok 1
Łyżkę oleju rozgrzewamy w garnku, dodajemy cynamon i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Wsypujemy kaszę i zalewamy wodą. Po chwili dodajemy skórkę z pomarańczy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu. Po 10-15 minutach zdejmujemy kaszę z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygła.
krok 2
Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Wrzucamy dynię i smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy sokiem z pomarańczy. Dynię dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka. Zajmie to około 5 minut.
krok 3
Kaszę rozkładamy do dwóch miseczek. Na każdą z nich wykładamy porcję ugotowanej dyni. Posypujemy szczodrze nasionami granatu i posiekanymi orzechami. Przed podaniem polewamy syropem klonowym.
Sprawdź nasze e-booki:





















