Kanapki z tatarem ze śledzia
- ogórek kiszony
- 1 sztuka
- awokado
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- pomidor
- 1 sztuka
- śledź typu matias
- 2 płaty
- kolendra
- 2 gałązki
- limonka
- 1/2 sztuki
- pieprz
- do smaku
- oliwa
- 2 łyżki
- DO PODANIA:
- pumpernikiel
- 4 kromki
- majonez
- 4 łyżki
przepis: Edyta Przekop
zdjęcie: Marcin Niemojewski
stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Ogórek, dojrzałe awokado i cebulę obieramy. Z pomidora wykrawamy gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa oraz śledzia kroimy w drobną kostkę. Kolendrę siekamy. Składniki łączymy w miseczce, delikatnie mieszając. Skrapiamy sokiem z limonki.
krok 2
Na sitku odsączamy nadmiar wody i soku z tatara. Przekładamy do czystej miski, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i oliwą.
krok 3
Pumpernikiel smarujemy majonezem. Na kromki nakładamy porcje tatara.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Ludzie i inspiracje
Śledziowa rewolucja
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Ludzie i inspiracje
Śledziowa rewolucja
Śledź wciąż kojarzy się głównie z Wigilią albo zakąską do wódki. A gdyby go podać z prosecco albo przyrządzić na śniadanie? Poznajcie zaskakujące sposoby na śledzia.