Kacza pierś na paście z maślaków i pieczarek
- pierś kaczki
- ½ sztuki
- sól
- do smaku
- maślaki
- 100 g + 5-6 sztuk
- pieczarki
- 100 g
- cebula
- 1 sztuka
- miód lipowy
- 1 łyżeczka + 1 łyżka
- wędzona sól
- do smaku
- dzikie brokuły
- 3-4 sztuki
Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio
Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski
krok 1
Na suchą patelnię kładziemy kaczą pierś od strony skóry. Na małym ogniu wytapiamy tłuszcz – odlewamy nadmiar do miseczki. Gdy skórka zrobi się chrupiąca, obsmażamy kaczkę z każdej strony i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika solimy.
krok 2
Łyżeczkę kaczego tłuszczu przekładamy do rondelka. Maślaki (100 gramów), pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zalewamy wodą i dusimy, aż składniki zmiękną, a woda odparuje. Blendujemy na gładką pastę, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę wędzonej soli.
krok 3
Na patelni rozgrzewamy łyżkę kaczego tłuszczu i smażymy na nim dzikie brokuły z resztą maślaków – przez 7 minut. Gdy składniki się przyrumienią, wyłączamy gaz, dodajemy resztę miodu i doprawiamy wędzoną solą.
Kaczą pierś podajemy na paście z grzybów, obok nakładamy smażone dzikie brokuły z grzybami.
Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>