Jajecznica na chałce z grzybami
czas przygotowania:
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
- Chałka:
- mleko sojowe
- 300 ml
- cukier
- 55 g
- świeże drożdże
- 19 g
- mąka pszenna typu 450
- 250 g + do posypania
- mąka pszenna typu 00
- 250 g
- olej rzepakowy
- 100 ml + do wysmarowania formy
- sól
- 6 g
- Wegański majonez:
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- aquafaba
- 4 łyżki
- musztarda diżońska
- 1 płaska łyżka
- czarna sól (kala namak)
- 2 szczypty
- olej rzepakowy
- 500 ml
- Dodatkowo:
- szałwia
- 10 listków
- naturalne nachos bez oleju palmowego
- kilka sztuk
- sól
- do smaku
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- śmietana 18%
- 1 łyżeczka
- masło
- do smażenia
- borowiki lub inne sezonowe grzyby
- 1 sztuka
- ser długodojrzewający
- kilka wiórków
- grubo mielony pieprz
- do smaku