Kukbuk
Kukbuk
Intensywne masło smakowe na bazie filecików anchois z dodatkiem musztardy, szalotki i szczypiorku podane na kromce domowego chleba

Intensywne masło z anchois, musztardą i szalotką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
filety anchois
3 sztuki
szalotka
1 sztuka
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
musztarda diżońska
2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżka
słodka papryka mielona
1/2 łyżeczki
ostra papryka mielona
1/3 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
szczyiorek posiekany
1 łyżka

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Filety anchois odsączamy i grubo kroimy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę.

krok 2

Miękkie masło, anchois, szalotkę i musztardę wkładamy do malaksera. Ucieramy przez minutę. Następnie dodajemy sok z cytryny, słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz i posiekany szczypiorek. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk