Cytrynę dokładnie sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Tymianek myjemy i siekamy. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy skórkę z cytryny, posiekany tymianek oraz szczyptę soli. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
krok 3
Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.
TIP 1
Zamiast świeżego tymianku do masła można dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku.
TIP 2
Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.
TIP 3
Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.