Kukbuk
Kukbuk
Domowe masło czosnkowe z ziołami prowansalskimi i ze szczyptą kurkumy podane na grzance z chleba razowego

Domowe masło czosnkowe z ziołami prowansalskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
czosnek
3 ząbki
zioła prowansalskie
3 łyżeczki
kurkuma
szczypta
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy miseczkę i drewnianą łyżkę.

krok 2

Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ucieramy  . Po chwili wsypujemy zioła prowansalskie, kurkumę, pieprz i odrobinę soli. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP 1

Masło możemy ucierać również przy użyciu malaksera lub blendera ręcznego.

TIP 2

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk