Humus z nerkowców z wędzoną posypką kokosową i sosem ziołowym
czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
- humus:
- nerkowce
- 150 g
- ciecierzyca w puszce
- 400 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- cytryna
- ½ sztuki
- olej rzepakowy
- 4 łyżki
- zimna woda
- Kokosowa posypka:
- płatki kokosowe
- 1 szklanka
- sos sojowy
- 3 łyżki
- syrop klonowy
- 3 łyżki
- wędzona papryka
- ½ łyżeczki
- słodka papryka
- ½ łyżeczki
- sól
- szczypta
- sos ziołowy:
- mieszanka kolendry, natki pietruszki i szczypiorku
- duża garść
- czosnek
- 1 ząbek
- chili
- 1 cm
- oliwa
- ⅓ szklanki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- cytryna
- ½ sztuki