Kukbuk
Kukbuk
Grillowany łosoś z tłuczonym groszkiem z miętą

Grillowany łosoś z tłuczonym groszkiem z miętą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
łosoś MOWI (250 g)
2 kawałki
sól
do smaku
oliwa
według uznania
mrożony zielony groszek
250 g
mięta
5 listków

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Z łososia zdejmujemy skórę. Rybę solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym dokładnie osuszamy i smarujemy cienką warstwą oliwy. Groszek blanszujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki, i od razu chłodzimy w zimnej wodzie. Rozgniatamy ziarna widelcem, mieszamy z oliwą i posiekaną miętą.

Logo Mowi z marginesami

Łososia grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Podajemy na groszku.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk