Kukbuk
Kukbuk

Galette z gorgonzolą, gruszką i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 40 minut chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
mąka pszenna
250 g
mielone migdały
30 g
sól
1 łyżeczka
cukier
1 łyżka
masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
gorgonzola
150 g
gruszka
1 sztuka
miód
2 łyżki
dodatkowo:
jajko "zerówka"
1 sztuka
orzechy laskowe
1 garść
świeży tymianek
1 łyżeczka

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Mąkę, mielone migdały, sól i cukier łączymy. Dodajemy jajko i mieszamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę masło i sprawnymi ruchami wyrabiamy elastyczne ciasto (możemy to zrobić również za pomocą miksera planetarnego z płaską końcówką). Formujemy z niego kulkę, owijamy ją folią, rozpłaszczamy i chłodzimy około 40 minut.

Krok 2

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienki placek (½ milimetra). Pośrodku rozrzucamy pokruszoną gorgonzolę i układamy pokrojoną w plastry gruszkę (w skórce). Delikatnie polewamy ją 1 łyżeczką miodu. Brzegi ciasta zaginamy do środka, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 25 minut, do zrumienienia.

Krok 3

Po upieczeniu galette posypujemy orzechami laskowymi, polewamy pozostałym miodem i posypujemy świeżym tymiankiem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk