Kukbuk
Kukbuk

Galareta wieprzowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 3 godziny gotowania + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
głowizna wieprzowa
1,5 kg
nóżki wieprzowe
1 kg
marchewka
3 sztuki
seler
1 sztuka
cebula
2-3 sztuki
czosnek
kilka ząbków
koperek
pęczek
natka pietruszki
pęczek
lubczyk
pęczek
liść laurowy
2-3 sztuki
ziele angielskie
3-4 sztuki
sól
pieprz

Przepis: Michał Gniadek


Zdjęcie: materiały prasowe Yes Butcher!

Krok 1

Mięso płuczemy, moczymy w zimnej wodzie z octem. Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i nastawiamy do gotowania. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, kilkukrotnie szumujemy i za każdym razem usuwamy szumowiny. Następnie dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.

Krok 2

Po ściągnięciu wywaru z ognia czekamy aż całość trochę ostygnie, a następnie wyciągamy mięso i usuwamy warzywa. Wywar przecedzamy przez sitko, po czym redukujemy go o 1/3. Mięso i skóry oddzielamy od kości, siekamy i dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.  Wzbogacony mięsem wywar przelewamy do foremek. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na około 4 godziny. 

Krok 3

Galaretę podajemy skropioną cytryną lub octem, posypaną świeżą natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk