Kukbuk
Kukbuk
książka "Ramen krok po kroku" okładka

Bulion wieprzowy (tonkotsu)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 10 godzin gotowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kości wieprzowe pocięte na kawałki długości 5–7 cm, zblanszowane, odsączone i opłukane
1,8–2,3 kg
cebula, obrana, przekrojona na pół
1 sztuka
woda
12-16 szklanek

Przepis: Robin Donovan


Zdjęcie: Kate Sears

Przygotowanie:

W dużym garnku umieść kości, cebulę i wodę. Na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni, zbierz brązową pianę, która pojawi się na powierzchni, a następnie zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 8 godzin. Kości powinny być w całości zanurzone w wodzie. Dolej wody, jeśli będzie taka potrzeba.

Zwiększ ogień na maksymalny i doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu przez kolejną godzinę lub dwie, co jakiś czas energicznie mieszając w garnku drewnianą łyżką.

Niech bulion ostygnie do temperatury pokojowej, potem wstaw go co najmniej na 4 godziny do lodówki.

Zbierz tłuszcz, który pojawił się na powierzchni bulionu (jeśli chcesz, możesz go zachować i użyć do doprawienia ramenu albo wykorzystać do gotowania).

Przechowywanie:

Trzymaj bulion w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia albo w zamrażarce do 3 miesięcy.

książka "Ramen krok po kroku" okładka

Przepis pochodzi z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", autorstwa Robin Donovan. Żeby dowiedzieć się więcej przeczytaj nasz artykuł "Idealny ramen krok po kroku">>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk