Kukbuk
Kukbuk

Rillettes wieprzowe ze skórką z pomarańczy i z karmelizowaną cebulką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 4 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
8 porcji:
rillettes:
karkówka w kawałku Dolina Dobra
1 kg
cebula
2 sztuki
czosnek
4 ząbki
smalec wieprzowy
300 g
rozmaryn
2 gałązki
pomarańcza
1 sztuka
czarny pieprz w ziarnach
kilka sztuk
liść laurowy
5 sztuk
olej
Dodatkowo:
wędzony boczek
200 g
cebula
2 sztuki
pomarańcza
1 sztuka
sól i pieprz

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Zdjęcie: Maciej Kaniuk


Przepis i wykonanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Karkówkę kroimy w grubą kostkę, cebulę i czosnek tniemy na plasterki – smażymy razem na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, aż mięso lekko się przyrumieni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Smalec rozpuszczamy w małym rondlu, wrzucamy do niego gałązki rozmarynu, ziarna pieprzu i liście laurowe. Dodajemy skórkę z pomarańczy skrojoną za pomocą obieraczki (bez białej części). Podgrzewamy delikatnie, na małym ogniu, aby zaromatyzować tłuszcz (uważamy, aby nie spalić przypraw). Zalewamy nim karkówkę w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni (grzanie góra i dół z termoobiegiem). Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy mięso około 4 godzin – powinno się rozpadać i być bardzo miękkie. Upieczone, rozdrabniamy widelcem. Tłuszcz cedzimy przez sito.

Krok 3

Wędzony boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę – smażymy je na patelni, aż będą lekko rumiane. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy z odcedzonym tłuszczem, dodajemy do rozdrobionego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane rillettes możemy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do kilku tygodni. Możemy je również spasteryzować: włożyć gorące mięso do gorących, wyparzonych i osuszonych słoików, zalać gorącym tłuszczem, zakręcić je i studzić ustawione do góry dnem. Po otwarciu słoik należy trzymać w lodówce.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk