Kukbuk
Kukbuk
Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
oliwa
do smażenia
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
płatki chili
szczypta
kalafior
1 sztuka
sól
do smaku
szpinak
2 garści
szafran
szczypta
śmietanka 30%
2 łyżki
jajka "zerówki"
6 sztuk
pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Na niedużej patelni z metalową rączką (żeliwnej lub stalowej, którą można umieścić w piekarniku) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekane: cebulę i białą część pora oraz płatki chili i smażymy na niedużym ogniu, aż cebula będzie szklista.

krok 2

Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąb i łodygi siekamy w kostkę. Dokładamy na patelnię i chwilę smażymy. Następnie solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Nitki szafranu zalewamy łyżką wrzątku, zostawiamy na chwilę, dodajemy śmietanę i mieszamy. W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy do nich śmietanę z szafranem. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Kalafior zalewamy masą jajeczną. Patelnię wkładamy do piekarnika. Tak przygotowaną frittatę pieczemy przez 20 minut.

TIP:

By kalafior szybciej zmiękł, można podlać go odrobiną wody.

więcej przepisów Uli:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk