Francuska zupa cebulowa
- cebula
- 1,5 kg
- masło
- 200 g
- białe wino
- 125 ml
- bulion
- 1,5 l
- sól i pieprz
- do smaku
- bagietka
- 1 sztuka
- ser gruyère
- 100 g
- świeży tymianek
- garść
- szczypiorek
- garść
Przygotowanie: Jessica Nadziejko
Zdjęcia: Maciej Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska
Miska: Mleko Living
TIP
Jak pokroić cebulę i nie wypłakać morza łez? Pomaga mocne schłodzenie tego warzywa, użycie naprawdę ostrego noża i włączenie wyciągu kuchennego. Niezawodną ochronę oczu dadzą też gogle narciarskie!
krok 1
Cebulę obieramy, kroimy w plastry o grubości mniej więcej 4 milimetrów. Przekładamy razem z masłem do największego garnka, jakim dysponujemy. Solimy i smażymy na niewielkim ogniu przez 75-90 minut, aż uzyskamy jednolity, głęboki, ciemnozłoty kolor. W razie potrzeby, gdyby na dnie naczynia pojawił się brązowy osad, podlewamy odrobiną wody i mieszamy, by nie doprowadzić do przypalenia.
krok 2
Po zakończeniu karmelizacji cebuli wlewamy białe wino i prawie całkowicie je odparowujemy. Wlewamy bulion, smakujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez 15 minut.
krok 3
Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smażymy z obu stron na maśle, aż będą złociste. Do miseczki żaroodpornej nalewamy porcję zupy, kładziemy na niej grzankę, posypujemy ⅓ sera i zapiekamy w piekarniku z włączoną opcją grilla, do momentu roztopienia sera. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zupa cebulowa - przepis na francuski klasyk
Zupa cebulowa była znana we Francji już w XIV w.! Istnieje kilka wersji historii o jej powstaniu, jedna z nich mówi nawet o tym, że pierwszy przygotował zupę cebulową sam król Ludwik XV. Podobno był głodny po polowaniu, a w spiżarni miał tylko cebule, masło i szampana.
Do popularności zupy cebulowej przyczynił się paryski targ Les Halles. To właśnie tamtejsi sprzedawcy zaczęli dodawać do zupy ser, który nie tylko wpływ na jej lepszy smak, ale także apetycznie się ciągnie.
Zupa cebulowa - jak zrobić?
Francuska zupa cebulowa musi spełniać kilka warunków. Po pierwsze, być intensywnie cebulowa. Nie oszczędzamy na cebuli, w tym przepisie używamy jej aż 1,5 kg. Po drugie, dodatek masła. To on sprawia, że zupa będzie aksamitna i pełna w smaku. Innymi składnikami, które powinny znaleźć się w klasycznej francuskiej zupie cebulowej są białe wino i ser gruyère. Roztopiony ser na grzance sprawia, że danie staje się wyjątkowe.
Tak naprawdę jest to więc zupa serowo-cebulowa, jak wszyscy dobrze wiemy, z serem wszystko smakuje jeszcze lepiej!