Kukbuk
Kukbuk

Faworki z ziemniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
wersja słodka:
ziemniaki
1 kg
mąka pszenna
250 g
cukier puder
30 g
sól
szczypta
wersja wytrawna:
ziemniaki
1 kg
mąka pszenna
250 g
suszony tymianek
1 łyżka
mielona kozieradka
1 ⁄₂ łyżeczki
mielony kminek
1 ⁄₂ łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
olej
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Gorące dokładnie utłucz na purée. Dodaj mąkę, sól i cukier puder lub zioła, jeśli robisz faworki wytrawne. Dokładnie i szybko wyrób elastyczne ciasto. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, więc jeśli ciasto klei ci się do rąk, dodaj jej trochę więcej. Ciasto podziel na kilka części. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt grubości 5 mm, będzie ci łatwiej go pokroić na prostokąty. Wykrawaj kawałki o wymiarach 3 × 10 cm. W każdym prostokącie zrób na środku nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec, jak w klasycznych faworkach.

krok 2

W garnku o niskich ściankach lub na patelni rozgrzej olej, tak aby faworki mogły swobodnie pływać. Wkładaj faworki i smaż na złoto z dwóch stron. Gorące odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

TIP

Najlepiej smakują gorące, są wtedy chrupkie. Jeśli przestudzone nieco zmiękną, możesz odgrzać je w piekarniku. Wytrawne podawaj z sosami, najlepiej z toumem, a słodkie oprósz cukrem pudrem.

Więcej przepisów na ziemniaki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk