Fasola w orientalnym sosie na purée ziemniaczanym z boczniakami, wędzonym twarogiem i cytrynową sałatką
czas przygotowania: 2 godziny + czas namaczania fasoli
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- fasola
- 500 g
- szałwia
- kilka liści
- tymianek
- 1 gałązka
- liście laurowe
- 2 sztuki
- szalotka
- 1 sztuka
- oliwa
- 60 ml + do smaku i do smażenia
- sól
- do smaku
- brokuł gałązkowy
- kilka sztuk
- boczniaki ostrygowe
- 200 g
- cytryna
- do dekoracji
- twaróg wędzony
- 1 opakowanie
- świeżo mielony pieprz
- do smaku
- natka pietruszki
- według uznania
- Orientalny sos:
- olej
- do smażenia
- cebula
- 4 sztuki
- sól
- do smaku
- cukier
- do smaku
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka
- listki oregano
- garść
- sumak
- 1/2 łyżki
- pomidory
- 1 puszka
- pieprz
- do smaku
- Purée ziemniaczane:
- ziemniaki
- 500 g
- sól
- do smaku
- mleko
- 100 ml
- masło
- 100 g
- Sałatka:
- seler naciowy
- 1 sztuka
- fenkuł
- 1 sztuka
- zielone jabłko
- 1 sztuka
- cytryna
- 1 sztuka
- jarmuż
- 10 liści
- sól
- do smaku
- oliwa
- do polania i do smaku
- natka pietruszki
- 1 pęczek
- radichio
- kilka liści
- orzechy włoskie
- 100 g
- pieprz
- do smaku