Kukbuk
Kukbuk

Fasola półksiężycowata z pieczonymi pomidorkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
4 porcje:
pomidorki koktajlowe
500 g
oliwa
85 ml
cebula, pokrojona w kostkę
1 sztuka
czosnek, pokrojony na plasterki
2 ząbki
suszone oregano
2 łyżeczki
liście tymianku, posiekane
2 łyżeczki
nasiona kopru włoskiego, uprażone i pokruszone
1 łyżeczka
liść laurowy
1 sztuka
białe wytrawne wino
80 ml
wędzona papryka
2 łyżeczki
gotowana biała fasola półksiężycowata, odsączona i przepłukana
1 słoik (700 g)
sól i pieprz do smaku
Do podania:
gęsty jogurt grecki
75 g
grube kromki chleba na zakwasie

Przepis: Yottam Ottolenghi


Zdjęcie: Johnatan Lovekin

Krok 1

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 210°C. Pomidorki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, aż skórki odejdą od miąższu, a pomidory będą miękkie i trochę się skurczą. Wyjmujemy blachę z piekarnika i przekładamy pomidory ze wszystkimi sokami do płytkiej miski, by ostygły.

Krok 2

Wykładamy blachę nowym arkuszem papieru do pieczenia i zmniejszamy temperaturę piekarnika z termoobiegiem do 100°C. Gdy pomidory ostygną na tyle, żeby je chwycić, oddzielamy skórki i kładziemy je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Wsuwamy do piekarnika na około 45 minut. Mieszamy kilka razy w czasie pieczenia, aż skórki będą suche i chrupiące. Miskę z pomidorowym miąższem odstawiamy na bok.

Krok 3

Do średniego rondla wlewamy 75 ml oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, czosnek, oregano, tymianek, nasiona kopru włoskiego oraz liść laurowy i smażymy 10–12 minut, aż cebula zmięknie, ale się za mocno nie zrumieni. Dolewamy wino, odparowujemy przez 2 minuty i dosypujemy wędzoną paprykę.

Krok 4

Podgrzewamy przez minutę, po czym dodajemy miąższ pomidorowy i 1 łyżeczkę soli. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając, aby pomidory się rozpadły. Dodajemy fasolę oraz sporą szczyptę mielonego czarnego pieprzu i mieszamy. Podgrzewamy dwie minuty, a następnie zdejmujemy z ognia. Rozsmarowujemy jogurt naturalny na półmisku i rozkładamy na nim fasolę. Tuż przed zaserwowaniem posypujemy chrupiącymi skórkami pomidorów i listkami tymianku.

Przepis pochodzi z książki "Kojąco" Yottama Ottolenghiego.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk