Fasola półksiężycowata z pieczonymi pomidorkami
czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- 4 porcje:
- pomidorki koktajlowe
- 500 g
- oliwa
- 85 ml
- cebula, pokrojona w kostkę
- 1 sztuka
- czosnek, pokrojony na plasterki
- 2 ząbki
- suszone oregano
- 2 łyżeczki
- liście tymianku, posiekane
- 2 łyżeczki
- nasiona kopru włoskiego, uprażone i pokruszone
- 1 łyżeczka
- liść laurowy
- 1 sztuka
- białe wytrawne wino
- 80 ml
- wędzona papryka
- 2 łyżeczki
- gotowana biała fasola półksiężycowata, odsączona i przepłukana
- 1 słoik (700 g)
- sól i pieprz do smaku
- Do podania:
- gęsty jogurt grecki
- 75 g
- grube kromki chleba na zakwasie