Kukbuk
Kukbuk

Fasola półksiężycowata na grzance, z serem, curry i piklowaną cebulą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
oliwa
2 1/2 łyżki
świeży imbir, obrany i drobno starty
25 g
czosnek, obrany i zmiażdżony w prasce
4 ząbki
nasiona kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki
łagodne curry w proszku
1 łyżeczka
płatki chili
1/4 łyżeczki
odsączona fasola półksiężycowata ze słoika lub z puszki
200 g
świeża kolendra, z grubsza posiekana
5 g
śmietana 36%
60 ml
dojrzały cheddar, grubo starty
100 g
duże i grube kromki chleba na zakwasie
2 kromki
sól i czasny pieprz
do smaku
PIKLOWANA CEBULA
zielone chili, pokrojone w cienkie plasterki, razem z nasionkami
1 sztuka
czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
1/2 sztuki
ocet jabłkowy
1 łyżka

fot: ELENA HEATHERWICK

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 240°C w trybie grillowym.

Krok 2

Przygotuj piklowaną cebulę. Do niewielkiej miski wrzuć zielone chili, cebulę i szczyptę soli. Wlej ocet i wymieszaj. Odstaw do zamarynowania, aż składniki nieco zmiękną w trakcie przygotowywania kolejnych kroków.

Krok 3

Na średniej patelni, na niezbyt dużym ogniu rozgrzej 1½ łyżki oliwy. Podsmaż imbir i czosnek, aż się lekko przyrumienią i zaczną mocno pachnieć. Przez ok. 23 minuty mieszaj dość często. Dodaj przyprawy. Podsmażaj jeszcze przez 30 sekund, a następnie dodaj fasolę, ¼ łyżeczki soli i sporo czarnego pieprzu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia na ok. 5–10 minut. Na koniec dodaj kolendrę, śmietanę i ser.

Krok 4

Kromki chleba rozłóż na niewielkiej blaszce i podpiecz przez 2 minuty. Wyjmij z piekarnika, obróć na drugą stronę i skrop pozostałą 1 łyżką oliwy. Nałóż mieszankę fasoli i wstaw z powrotem do pieca na 4–5 minut, aż będzie rumiana i gorąca.

Krok 4

Rozłóż na kromkach połowę piklowanej cebuli i podaj wraz z pozostałą w miseczce obok jako dodatek.

Przepis pochodzi z książki "OTK Extra Good Things" Yotama Ottolenghiego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk