Drożdżówki z jabłkami
- mleko
- 200 ml + 1 łyżka
- drożdże świeże
- 25 g
- cukier
- 4 łyżki
- mąka pszenna typu 550
- 1 łyżka + 3 szklanki
- masło
- 75 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- mąka szenna pełnoziarnista
- 1/2 szklanki
- sól
- szczypta
- jabłko
- 2 sztuki
- sok z cytryny
- z 1/2 sztuki
- cynamon
- szczypta
- kajmak
- 1 puszka
Przepis: Małgorzata Fryszkiewicz / Dieta Pełna Smaku
krok 1
Przygotowujemy zaczyn. Połowę mleka (100 mililitrów) delikatnie podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy po 1 łyżce cukru i mąki pszennej oraz lekko ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej 15 minut.
krok 2
Do rondelka wlewamy pozostałe mleko (100 mililitrów) i wrzucamy pokrojone na kawałki masło. Podgrzewamy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie 1 jajko roztrzepujemy widelcem. W dużej misce mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, sól i pozostały cukier. Dodajemy zaczyn, roztrzepane jajko i przestudzone mleko z masłem. Mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
krok 3
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około ½ centymetra. Na cieście rozsmarowujemy kajmak. Na nim równomiernie układamy jabłka, tak by od każdego brzegu ciasta pozostało około 2 centymetrów wolnego miejsca. Następnie zwijamy ciasto w roladę, począwszy od dłuższego boku. Dzielimy ją na równe części. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pozostawiamy między nimi niewielkie odstępy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na mniej więcej 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
krok 5
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
TIP:
W piekarniku najlepiej nastawić grzanie na górę i dół.
#Jabłonki
Na jesień jabłka są najlepsze! Jeśli chcecie spróbować różnych, mniej znanych odmian to wrzesień i październik są najlepszymi momentami na eksperymentowanie. Doskonale o tym wiedzą założyciele Fundacji State of Poland, którzy prowadzą akcję #Jabłonki. Jej celem jest nie tylko promocja polskich jabłek i mnogości ich odmian, ale także w kreatywny sposób zachęcenie do odkrycia kultury sadowniczej w Polsce i przypomnienia przepięknych miejsc, w których wśród jabłoni możemy odpoczywać, bawić się i poznawać jabłkowe sekrety.