Kukbuk
Kukbuk
Ciasto drożdżowe ze śliwkami (fot. Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / Plate of Joy)

Drożdżowe ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min + 110 min wyrastania i pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto
mąka pszenna
435 g
cukier
90 g
sól
szczypta
świeże drożdże
40 g
mleko
200 ml
jajko "zerówka"
2 sztuki
laska wanilii
1 sztuka
masło
85 g
kruszonka
mąka pszenna
90 g
cukier
50 g
masło
55 g
śliwki
300-500 g

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska-PonetaTomek Poneta / Plate of Joy

krok 1

Mleko podgrzewamy, a do ciepłego dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru – mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do misy miksera, mieszamy i dodajemy drożdżowy zaczyn. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Dodajemy nasionka z laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej. Miksujemy dalej, a kiedy ciasto zrobi się gładkie, zaczynamy dodawać partiami masło. Wyrabiamy jeszcze kilka minut.

krok 2

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je przy pomocy dłoni, uderzając. Przekładamy do dwóch keksówek lub tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wykładamy połówki śliwek i przygotowujemy kruszonkę – mąkę, cukier i masło rozcieramy, aż powstaną okruchy. Rozkładamy ją na cieście.

krok 3

Tak przygotowane ciasto zostawiamy do napuszenia na 15 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-35 minut w zależności od formy. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kratce do wystudzenia.

Podobne wypieki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk