Kukbuk
Kukbuk
Nieregularne ciasto drożdżowe z cynamonem (fot. Alicja Rokicka / Wegan Nerd)

Drożdżowe ciasto z cynamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min + 80 min wyrastania i pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mąka pszenna
450 g
mleko roślinne
300 ml
syrop z agawy
2-3 łyżki
świeże drożdże
30 g
sól
szczypta
olej roślinny
3 łyżki
cukier
½ szklanki
cynamon
4 łyżki
syrop klonowy
2-3 łyżki

przepis i zdjęcie: Alicja Rokicka / Wegan Nerd

krok 1

Do miski wkładamy rozdrobnione drożdże, dodajemy ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.

krok 2

Dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do rąk. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę i zostawiamy ciasto na 10 minut pod przykryciem.

krok 3

Potem wałkujemy je na placek grubości około 1- 1,5 cm i kroimy na kilkanaście równych części. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach w kulkę. W misce mieszamy cukier z cynamonem, wlewamy syrop klonowy i dobrze mieszamy. Każdą drożdżową kulkę dobrze obtaczamy w przygotowanej mieszance.

krok 4

Kulki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, może to być mała keksówka lub tortownica. Nie trzeba ich układać, niech nadadzą ciastu nieregularny kształt. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10-20 minut.

krok 5

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30-40 minut.

Podobne wypieki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk