Kukbuk
Kukbuk

Czekoladowa gryczanka z czereśniami i truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kasza gryczana
½ szklanki
woda
⅔ szklanki
daktyle
3 sztuki
gorzka czekolada
3 kostki
truskawki
kilka sztuk
czereśnie
kilka sztuk
mleko roślinne
⅓ szklanki
kakao
1 łyżka

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę, dodajemy sól. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i – bez podnoszenia przykrywki – gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

krok 2

Podczas gotowania kaszy przygotowujemy resztę składników. Kroimy daktyle i czekoladę. Myjemy i kroimy owoce, usuwamy pestki z czereśni.

czereśnie, truskawki, daktyle, czekolada

krok 3

Do ugotowanej kaszy wlewamy mleko roślinne, dodajemy daktyle i kakao. Podgrzewamy jeszcze około 5 minut, by odparować gryczankę do pożądanej konsystencji.

krok 4

Gotową gryczankę przekładamy do miski. Dodajemy owoce i czekoladę.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk