Curry dyniowe z ciecierzycą i łososiem w sezamie
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Łosoś:
- filet z łososia
- 300 g
- sos sojowy
- 20 ml
- miód
- 5 ml
- biały i czarny sezam
- 30 g
- masło
- 30 g
- Curry:
- ryż basmati
- 100 g
- miąższ dyni hokkaido
- 300 g
- szalotka
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- imbir
- 3-centymetrowy kawałek
- papryczka chili
- ½ sztuki
- olej kokosowy
- 1 łyżka
- kumin
- ⅓ łyżeczki
- garam masala
- ½ łyżeczki
- wędzona papryka
- ½ łyżeczki
- słodka papryka
- ½ łyżeczki
- sól
- ½ łyżeczki
- czarny pieprz
- ⅓ łyżeczki
- bulion warzywny
- 100 ml
- purée z dyni
- 150 g
- ciecierzyca
- 200 g
- sos rybny
- 1 łyżka
- limonka
- ½ sztuki + do podania
- mleczko kokosowe
- 400 ml
- natka pietruszki
- garść