Kukbuk
Kukbuk

Ciasto z ricottą i pomarańczowym syropem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
ricotta
300 g
oliwa
150 ml
jajka „zerówki”
4 sztuki
cukier
125 g
jasna mąka pszenna
250 g + łyżka do obsypania formy
proszek do pieczenia
7 g
sól
szczypta
masło
łyżka
Syrop:
cukier
100 g
woda
200 ml
skórka z nie woskowanych pomarańczy
z 2 sztuk

Przepis i przygotowanie:Aleksandra Pavoni-Mendel / Bianca


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Ucieramy jajka i cukier w mikserze do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy ricottę i mieszamy do momentu połączenia składników. Powoli wlewamy oliwę do momentu połączenia składników.

krok 2

W osobnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych aż składniki się połączą. Natłuszczamy formę masłem i posypujemy łyżką mąki. Wlewamy masę na ciasto do formy równomiernie i wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub gdy ciasto będzie zarumienione i po włożeniu do ciasta patyczek wyjdzie suchy.

krok 3

W czasie gdy ciasto się piecze łączymy w rondelku cukier, wodę i cienkie płaty skórki pomarańczy bez albedo. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niskim ogniu przez kilkanaście minut aż do uzyskania lekkiego syropu. Studzimy i przelewamy do szczelnego pojemnika. Ilość syropu jest wystarczająca na kilka ciast, można przechowywać ok 2 tygodnie w lodówce w szczelnym pojemniku. Gdy ciasto będzie upieczone polewamy wierzch ciasta kilkoma łyżkami syropu i po ostudzeniu wyjmujemy z formy.

Przepis powstał we współpracy z restauracją i sklepem Bianca, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk