Kukbuk
Kukbuk

Ciasto kokosowe z budyniem i rabarbarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + 45 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
kruche ciasto:
mąka pszenna
200 g
cukier
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżka
zimne masło
120 g
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
kokosowa kruszonka:
mąka pszenna
100 g
cukier
50 g
wiórki kokosowe
70 g
zimne masło
70 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
nadzienie owocowe:
rabarbar
400 g
cukier puder
3 łyżki
budyniowa pianka
białko jajka "zerówki"
4 sztuki
sól
szczypta
cukier trzcinowy
120 g
budyń śmietankowy bez cukru
2 opakowania
olej słonecznikowy
100 ml

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Następnie wbijamy dwa żółtka. Szybko zagniatamy, by składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce łączymy mąkę pszenną, cukier, wiórki kokosowe, zimne masło i ekstrakt waniliowy. Szybko rozcieramy palcami, tak by powstały małe grudki. Wstawiamy do lodówki.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę o wymiarach 24 × 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy równomiernie schłodzonym ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

krok 4

Rabarbar myjemy, dokładnie obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do miseczki, posypujemy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na sito, by odsączyć sok, który wycieknie z posłodzonego rabarbaru.

Reklama

krok 5

Przygotowujemy budyniową piankę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń, delikatnie mieszamy. Na koniec, nie przerywając ubijania, cienkim strumykiem wlewamy do masy olej. Masę przelewamy na podpieczony spód.

krok 6

Na budyniowej piance układamy odsączony rabarbar, wierzch posypujemy kokosową kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy placek i studzimy na kratce. Podajemy, gdy będzie całkowicie wystudzony.

 

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk