Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze wypieki z malinami – ciasto jogurtowe z malinami (fot. Maciek Niemojewski)

Ciasto jogurtowe z malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
olej
150 g
cukier
210 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sok z cytryny
z ½ sztuki
skórka z cytryny
z ½ sztuki
jogurt grecki
600 ml
mąka pszenna
500 g
proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki
maliny
400-600 g
migdały prażone
20 g
cukier puder
do podania

Przepis i przygotowanie: Julia Pilarska


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Do miski wlewamy olej, dodajemy cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny – dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, znów mieszamy.   

krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Prostokątną blachę o wymiarach 35×25 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto. W masę delikatnie wkładamy maliny. Pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.   

krok 3

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniemposypujemy deser uprażonymi migdałami i cukrem pudrem.   

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk