Kukbuk
Kukbuk
Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ryba
500 g
suszone grzyby
40 g
mascarpone
50 g
chrzan
2 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
natka pietruszki
1 łyżka
bułka tarta
20 g
pieprz i sól
do smaku
olej roślinny
200 ml
żółtko
1 sztuka
sok z cytryny
1/2 sztuki

krok 1

Rybę gotujemy, a potem dokładnie studzimy i odsączamy na ręczniku. Sprawdzamy, czy nie ma w niej ości. Następnie przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem i łączymy z posiekanymi grzybami, serem, chrzanem, jednym jajkiem, natką i 10 g bułki tartej. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli masa zrobi się zbyt lepka, dodajemy więcej bułki.

krok 2

W rondelku rozgrzewamy 100 ml oleju. Z masy formujemy paluchy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i pozostałej bułce. Smażymy, aż będą rumiane i chrupiące.

krok 3

W misce ucieramy żółtko z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Następnie małymi porcjami wtłaczamy pozostały olej, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę zimnej wody i mieszamy. Aioli przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy, natką i skórką z cytryny. Serwujemy razem z paluchami.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk