Przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Rumianek mielimy w młynku do kawy na puder. Mokre składniki: mleko, jedno jajko i budyń mieszamy razem. Wszystkie suche składniki, łącznie z rumiankiem, wsypujemy do misy miksera. Miksując na wolnych obrotach, do misy dodajemy kolejno rozczyn i mokre składniki. Wyrabiamy wszystko razem ok. 8 minut – do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy masę kolejne 2 minuty. Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ją do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pięć części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki wkładamy jedna obok drugiej do tortownicy (o średnicy 18–20 cm) wysmarowanej masłem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 35 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180° (grzanie: góra i dół z termoobiegiem). Wyrośnięty chlebek smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Chlebek pieczemy ok. 30 minut do pięknego złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy go z torownicy i studzimy na kratce.