Kukbuk
Kukbuk

Chlebek maślano-rumiankowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Masło z wędzonymi rybami
masło
800 g
resztki z wędzonych ryb
z 2 sztuk
sól
do smaku
słód jęczmienny
10 g
Budyń:
woda
100 g
mąka pszenna
30 g
Rozczyn:
świeże drożdże
17 g
mleko
50 ml
mąka chlebowa typu 750
30 g
cukier
10 g
Ciasto:
rumianek w koszyczkach
10 g
mąka chlebowa pszenna typu 750
330 g
cukier
25 g
sól
5 g
mleko w proszku
20 g
jajka
2 sztuki
mleko 3,2%
100 ml
miękkie masło
40 g

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy masło z wędzonymi rybami.

Masło pieczemy dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do 60° (grzanie: góra i dół). W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę masła i resztki ryb. Szczelnie przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy masło 5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i pozostawiamy masło na całą noc do ostygnięcia – dzięki temu nabierze jeszcze więcej smaku. Następnego dnia przecedzamy wędzone masło przez sito. Pozostałe miękkie masło ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę. Powoli, cienką strużką wlewamy do niego płynny tłuszcz o smaku wędzonych ryb. Ubijamy wszystko razem i doprawiamy solą. Na koniec delikatnie mieszamy masło ze słodem jęczmiennym.

krok 2

Przygotowujemy budyń.

W rondelku zagotowujemy wodę z mąką – cały czas mieszamy budyń trzepaczką, aby był płynny i się nie przypalił. Gotowy budyń przelewamy do miski. Przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

krok 3

Przygotowujemy rozczyn.

Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym (nie gorącym) mleku. Dodajemy mąkę i cukier. Rozczyn odstawiamy na 15 minut – powinien podwoić swoją objętość.

krok 4

Przygotowujemy ciasto drożdżowe.

Rumianek mielimy w młynku do kawy na puder. Mokre składniki: mleko, jedno jajko i budyń mieszamy razem. Wszystkie suche składniki, łącznie z rumiankiem, wsypujemy do misy miksera. Miksując na wolnych obrotach, do misy dodajemy kolejno rozczyn i mokre składniki. Wyrabiamy wszystko razem ok. 8 minut – do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy masę kolejne 2 minuty. Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy ją do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pięć części. Z każdej formujemy kulkę. Kulki wkładamy jedna obok drugiej do tortownicy (o średnicy 18–20 cm) wysmarowanej masłem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 35 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180° (grzanie: góra i dół z termoobiegiem). Wyrośnięty chlebek smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Chlebek pieczemy ok. 30 minut do pięknego złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy go z torownicy i studzimy na kratce.

krok 5

Ostatni szlif.

Chlebek rumiankowy podajemy z nieograniczoną ilością puszystego masła z wędzonych ryb.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk