Kukbuk
Kukbuk
chałka ze szparagami i sosem holenderskim, chałka na słono, chałka z łososiem, wytrawne śniadanie, szparagi, sos holenderski, jak zrobić sos holenderski, jak ugotować szparagi

Chałka ze szparagami, łososiem i sosem holenderskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
sos holenderski:
masło
400 g
żółtko z jajka "zerówka"
4 sztuki
sok z cytryny
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
woda
1 łyżka
dodatki:
wędzony łosoś
8 plasterków
zielone szparagi
6 sztuk
chałka
1 sztuka

krok 1

Masło rozpuszczamy w garnku. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, cały czas ubijając, dodajemy powoli roztopione masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlewamy trochę wody – sos powinien mieć konsystencję podobną do majonezu.

krok 2

Szparagi myjemy i po odłamaniu zdrewniałych końcówek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Chałkę polewamy sosem holenderskim, kładziemy na niej plasterki łososia i szparagi.

Więcej przepisów ze szparagami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk