Kukbuk
Kukbuk
Chałka z dżemem z pomidorów i boczku

Chałka z dżemem z boczku i pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
czerwona cebula
250 g
boczek wędzony surowy Sokołów
200 g
czosnek
2 ząbki
pomidory w puszce
800 g
sos worcester
4 łyżki
czarny pieprz do smaku
do smaku
ocet winny czerwony
4 łyżki
brązowy cuker
2 łyżki
chałka
8 kromek
masło
2 łyżki

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Podsmażony boczek z pomidorami na patelni

Przygotowujemy chrupiący boczek. Plastry kładziemy na patelni i podsmażamy na średnim ogniu (przewracamy co jakiś czas), aż wytopi się tłuszcz i boczek zrobi się chrupiący. Alternatywnie możemy podpiec boczek w piekarniku, w temperaturze około 180 stopni (15 minut). Odkładamy chrupiący boczek na bok, zachowujemy tłuszcz.

krok 2

Przygotowujemy dżem. Na tłuszcz wytopiony z boczku wrzucamy posiekane cebulę i boczek. Podsmażamy, aż cebula będzie miękka i skarmelizowana – około 15 minut. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy pomidory z puszki, sos worcester i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut (co jakiś czas mieszamy), aż masa mocno się zredukuje. Smakujemy, doprawiamy pieprzem, octem i cukrem, aż dżem będzie miał wyraźnie pikantny, słodko-kwaśny smak. Do dżemu raczej nie potrzebujemy soli, która znajduje się w worcesterze i boczku.

krok 3

Chałkę smarujemy masłem i podpiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku lub na patelni, aż będzie chrupiąca i złocista. Podajemy z dżemem i pokruszonym chrupiącym boczkiem.

Logo firmy Sokołów S.A.

Przepis powstał we współpracy z SOKOŁÓW S.A.

więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk