Kukbuk
Kukbuk
„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – cacio e pepe (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)

Cacio e pepe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
sól koszerna
do smaku
nieugotowany makaron bucatini lub spaghetti
225 g
oliwa extra virgin
2 łyżki (30 ml)
rozgnieciony grubo w moździerzu ziarenek czarnego pieprz
2 łyżeczki (6 g)
świeżo starty parmezan
1 szklanka (118 g) + jeszcze trochę do podania
świeżo starty ser pecorino romano
½ szklanki (118 g)
pocięta w plasterki czarna trufla (opcjonalnie)
do podania

Przepis: Jashua Weissman


Zdjęcie: Ralph Smith

krok 1

Wlej zimną wodę do dużego garnka. Posól bardzo mocno i zagotuj. (Powinna być BARDZO słona, niemal jak morze). Wrzuć makaron i ugotuj al dente – wystarczy ok. 1 minuty dla świeżego makaronu i 7–9 minut dla suszonego. Odlej 1½ szklanki (350 ml) wody z gotowania i odcedź makaron.

krok 2

Na patelni średniej wielkości rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czarny pieprz i podsmażaj przez mniej więcej 30 sekund.

krok 3

Dolej 1 szklankę (250 ml) wody z gotowania makaronu. Doprowadź do wrzenia i wrzuć makaron na patelnię. Podgotuj przez 3–5 minut lub do momentu, gdy płyn zredukuje się o ok. 75% (gdyby działo się to zbyt szybko, dolej więcej wody po makaronie).

krok 4

Dodaj parmezan i pecorino. Przy użyciu szczypców kuchennych szybko wszystko wymieszaj, aż ser się roztopi i powstanie kremowy sos. Zdejmij z ognia.

krok 5

Przełóż makaron na talerz, posyp startym parmezanem i – jeśli używasz – podawaj z pokrojoną w plastry czarną truflą. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissemana.

Więcej przepisów Joshuy Waissmana z książki "Kuchnia bezwzględna":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk