Kukbuk
Kukbuk
Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Bułeczki drożdżowe z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 MIN + 120 MIN WYRASTANIA
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO:
mleko
250 ml
drożdże świeże
60 g
cukier
60 g
masło
80 g
mąka szenna
500 g + do podsypania
sól
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
NADZIENIE:
jabłko
4 sztuki
woda
30 ml
brązowy cukier
3 łyżki
cynamon
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
2 łyżki
LUKIER:
cukier puder
100 g
sok z cytryny
30 ml

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Martyna Cybuch

krok 1

Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy – ważne, żeby nie było zbyt gorące! Dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

krok 2

Rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn – delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy jajko i żółtko. Wyrabiamy ręcznie przez 2-3 minuty, następnie wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze 15 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Nie powinno przyklejać się do dłoni. Podsypujemy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

krok 3

Przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, dodajemy cukier, cynamon, ekstrakt waniliowy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu (co chwilę mieszamy, aby jabłka się nie przypaliły), aż owoce będą się rozpadały. Studzimy.

Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłkami i cynamonem polane lukrem ctytrynowym, przepis Edyta Przekop

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ugniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około ½ centymetra. Na placek wykładamy nadzienie jabłkowe, następnie zwijamy go tak jak roladę. Ciasto kroimy na około 2-centymetrowe plasterki, które układamy na blasze, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Tortownicę  przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

krok 5

Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż będą zarumienione. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

krok 6

Przygotowujemy lukier. Do kubka wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i ucieramy. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę soku.

krok 7

Przestudzone bułeczki polewamy lukrem. Smacznego!

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk