Kukbuk
Kukbuk
gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa
50 ml
pasta chili
3 łyżeczki
mielona kolendra
1 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
pomidory
5 sztuk
bulion
2 l
mielona jagnięcina
1/2 kg
ryż
200 g
sól i pieprz
kasza perłowa
200 g
kolendra
1 pęczek

krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oliwie wraz ze startym czosnkiem, pastą chili i przyprawami. Kiedy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.

krok 2

Mięs mieszamy z ryżem al dente, solą i pieprzem do smaku. Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je do wrzącego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu aż będą miękkie.

Zupę podajemy z kaszą perłową i posiekaną kolendrą.

W tej zupie sprawdzi się także kasza jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej tradycyjnie, ale równie smacznie

Więcej pomysłów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk