Bostocki z migdałami i konfiturą jagodową
czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Krem migdałowy:
- masło
- 40 g
- brązowy cukier
- 4 łyżki
- żółtko jajka "zerówki"
- 1 sztuka
- ziarenka z laski wanilii
- z 2 sztuk
- sól
- szczypta
- mielone migdały
- 60 g
- Bostocki:
- sok z pomarańczy
- 100 ml
- woda
- 100 ml
- cukier
- 1 łyżka
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- mielone migdały
- 60 g
- grube kromki brioszki (wczorajszej)
- 4 sztuki
- Konfitura jagodowa z cytryną:
- jogody
- 400 g
- cukier
- ⅓ szklanki
- sok i skórka z cytryny
- z 1 sztuki
- Opcjonalnie:
- skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- prażone płatki migdałowe
- do podania