Kukbuk
Kukbuk
Przepis na deser z konfiturą jagodową. Jak zrobić konfiturę jagodową. Ciastka za migdałami i konfiturą z jagód (fot. dinnershow.studio)

Bostocki z migdałami i konfiturą jagodową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Krem migdałowy:
masło
40 g
brązowy cukier
4 łyżki
żółtko jajka "zerówki"
1 sztuka
ziarenka z laski wanilii
z 2 sztuk
sól
szczypta
mielone migdały
60 g
Bostocki:
sok z pomarańczy
100 ml
woda
100 ml
cukier
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka
mielone migdały
60 g
grube kromki brioszki (wczorajszej)
4 sztuki
Konfitura jagodowa z cytryną:
jogody
400 g
cukier
⅓ szklanki
sok i skórka z cytryny
z 1 sztuki
Opcjonalnie:
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
Dodatkowo:
prażone płatki migdałowe
do podania

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Masło ucieramy z brązowym cukrem. Dodajemy żółtko, ziarenka wanilii, sól, mielone migdały i dokładnie mieszamy.

krok 2

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i wodę, wsypujemy cukier. Podgrzewamy 10 minut do uzyskania syropu, studzimy. Jajko ucieramy z mielonymi migdałami na jednolitą masę. Dodajemy do niej ostudzony syrop, dokładnie mieszamy. Kromki brioszki moczymy z każdej strony w przygotowanym syropie pomarańczowo-migdałowym. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję smarujemy obficie kremem migdałowym. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

krok 3

Jagody podgrzewamy w rondelku z cukrem, sokiem i ze skórką z cytryny. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, studzimy. W razie konieczności dodajemy skrobię rozmieszaną z łyżką wody.

Brioszki podajemy z konfiturą jagodową i prażonymi płatkami migdałowymi.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk