Kukbuk
Kukbuk
Biscotti z miodem, włoskie przepisy Cristiny Catese (fot. Paulina Czyżewska)

Biscotti z miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka typu 00
1½ kg
orzechy włoskie
500 g
orzechy laskowe
500 g
migdały
500 g
cynamon
30 g
skórka z pomarańczy
z 2 sztuk
miód
1 kg
sok z pomarańczy
z 2 sztuk
likier pomarańczowy
100 ml

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Przesiewamy mąkę na blat lub stolnicę, formujemy z niej kopiec. Dodajemy orzechy, cynamon i skórkę pomarańczy, mieszamy widelcem.

krok 2

Delikatnie podgrzewamy miód w kąpieli wodnej, powinien być letni. Powoli dodajemy miód, sok z pomarańczy i likier pomarańczowy do mąki – zagniatamy przez kilka minut, by powstało jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodajemy więcej mąki. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ją czystą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

krok 3

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe, podłużne części. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ciasto wystygnie.

krok 4

Ciasto kroimy wszerz na kawałki o grubości około 1 centymetra. Pojedyncze biscotti wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez 5 minut w 180 stopniach. Dzięki temu będą dopieczone i chrupiące.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie w artykule: Włoska szkoła gotowania: ciastka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk