Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwiną
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- botwina
- 2 pęczki
- cukier
- do gotowania i do smaku
- ocet winny czerwony
- 50 ml
- dymka
- 1 sztuka
- purée:
- ziemniaki
- 200 g
- sól
- do gotowania
- masło
- 1 łyżka
- śmietanka
- 50 ml
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- smażona biała kiełbasa:
- biała kiełbasa
- 1 sztuka
- masło
- do smażenia
- sos:
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- olej roślinny
- do smażenia
- wywar warzywny lub na wędzonce
- 100 ml
- zakwas na żur
- 100 ml
- śmietanka
- 50 ml
- chrzan tarty
- 2 łyżki
- majeranek
- 1 łyżka