Kukbuk
Kukbuk
Beza z kremem i cytrusami - Przepis (fot. Ula Demczuk)

Bezy z grejpfrutem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 80 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
BEZA:
białko jajka "zerówki"
3 sztuki
cukier
3/4 szklanki
sok z cytryny
1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka
DO PODANIA:
mleczko kokosowe
1 puszka
grejpfrut
2 sztuki
pistacje
do posypania
syrop z agawy
do smaku

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.

krok 2

Białka wlewamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę – uważamy, by nie przebić białek. Dodajemy cukier – po łyżeczce – cały czas miksując na najszybszych obrotach (około 10 minut).

krok 3

Do białek dodajemy sok z cytryny – mieszamy szpatułką. Wsypujemy przesianą skrobię i jeszcze raz mieszamy szpatułką. 

krok 4

Na papier do pieczenia wyciskamy za pomocą rękawa okrągłe bezy o średnicy około 15 centymetrów. Zachowujemy odstępy między bezami. 

krok 5

Wkładamy bezy do piekarnika i pieczemy je przez 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na kwadrans. 

krok 6

Do miski przekładamy gęstą część mleczka kokosowego i ubijamy ją na sztywno mikserem. 

krok 7

Grejpfruty filetujemy – dzielimy na pojedyncze cząstki. 

krok 8

Na przestudzonych bezach układamy porcję kremu kokosowego oraz kawałki grejpfrutów. Posypujemy pistacjami i skrapiamy syropem z agawy.

inne przepisy z grejpfrutem:

więcej przepisów Uli:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk